Zatrucie Ciguatera

W artykule Clinical Problem-Solving autorstwa Christiana i Detsky ego (wydanie z lipca), zatrucie cyguaterą jest uważane za przyczynę objawów pacjenta, ale jest wtedy wykluczone – na niewłaściwych podstawach. Naukowcy stwierdzili, że zainkasowane ryby zostały złowione dzień przed spożyciem i przetransportowane na lodzie, i że w tym czasie nie kwitły algi zawierające ciguatoksynę, lekarz stwierdził, że ta nowa informacja wyklucza zatrucie cyjanowodorem. To stwierdzenie sugeruje, że jeden lub więcej z tych czynników usuwa ciguatera jako możliwą przyczynę, ale jest to niedokładne. Zatrucie Ciguatera może wynikać ze spożycia świeżo złowionych, dobrze schłodzonych ryb, a toksyna nie jest unieszkodliwiona ani przez gotowanie, ani przez zamrażanie.2 Ponadto duże okazy rybożerczych ryb mogą z czasem gromadzić toksyny i nie wymagają aktualnego rozkwitu Gambierdiscus toxicus – producent ciguatoksyny – jest toksyczny.3 W rzeczywistości wiele przypadków ciguatera nie wiąże się z zauważalnym rozkwitem glonów. Ciguatera jest ogólnie nierozpoznana, 4,5, a wyjaśnienie, kiedy może wystąpić, jest ważne dla osób, które mogą spożywać potencjalnie niebezpieczne ryby.
Uzi M. Selcer, MD
Eureka Internal Medicine, Eureka, CA 95501
5 Referencje1. Christian MD, Detsky AS. Zrządzeniem losu. N Engl J Med 2004; 351: 69-73
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Zatrucie ryb Ciguatera – Texas, 1997. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 1998; 47: 692-694
MedlineGoogle Scholar
3. Pottier I, Vernoux JP, Lewis RJ. Zatrucie ryb Ciguatera na wyspach karaibskich i zachodnim Atlantyku. Rev Environ Contam Toxicol 2001; 168: 99-141
Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Ting JY, Brown AF. Zatrucie Ciguatera: globalny problem z powszechnymi problemami zarządzania. Eur J Emerg Med 2001; 8: 295-300
Crossref MedlineGoogle Scholar
5. Lehane L, Lewis RJ. Ciguatera: ostatnie postępy, ale ryzyko pozostaje. Int J Food Microbiol 2000; 61: 91-125
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają: dr Selcer jest rzeczywiście poprawny. Ponieważ z czasem toksyna jest osadzana w tkankach ryb, zatrucie cyjanowodorem może rozwinąć się u osoby, która je ryby, nawet gdy glony nie kwitną. Ta dodatkowa informacja nie przyczyniłaby się do ustalenia, czy pacjent cierpi na to zaburzenie. Powinniśmy powiedzieć, że konstelacja objawów i objawów (w tym czas ich trwania) spowodowała, że taka diagnoza była mało prawdopodobna.
Michael D. Christian, MD
Allan S. Detsky, MD, Ph.D.
Mount Sinai Hospital, Toronto, ON M5G 1X5, Kanada
[więcej w: fitosterole, inteligencja emocjonalna pdf, homocysteina badanie ]
[patrz też: vitamed opoczno, techkas, gratka konie zimnokrwiste ]