Zanieczyszczenie glutenem komercyjnych produktów owsianych w Stanach Zjednoczonych

Badania opublikowane w Journal i innych miejscach2 wyraźnie sugerują, że osoby z celiakią mogą spożywać umiarkowane ilości nieskażonego owsa. Niemniej jednak organizacje celiakii w Stanach Zjednoczonych nadal odradzają konsumpcję owsa z powodu obaw, że komercyjne produkty owsiane mogą być skażone pszenicą, jęczmieniem lub żyto podczas zbioru, transportu, mielenia i przetwarzania.2 Jednakże niewiele informacji dostępne na kontakcie z produktami owsianymi w Stanach Zjednoczonych. Poniżej przedstawiam ocenę wybranych marek owsa pod kątem zanieczyszczenia glutenem.
Dwanaście kontenerów z owsa pokrojonego lub pokrojonego w stal, reprezentujących cztery różne partie każdej z trzech marek, zakupiono w Massachusetts w okresie od października 2003 r. Do marca 2004 r. Trzy marki były Quaker (Chicago), wybrane, ponieważ jest to popularna marka płatków owsianych. Stany Zjednoczone; Country Choice (Eden Prairie, Minn.), Ponieważ jest certyfikowany jako organiczny; i McCann s (Odlum Group, Naas, Irlandia), ponieważ jest przetwarzany w zakładzie owsa. Pojemniki zostały wysłane do niezależnego laboratorium (Food Alergy Research and Resource Program, Lincoln, Nebr.) Do analizy. Próbki owsa homogenizowano i analizowano w dwóch powtórzeniach, zgodnie z instrukcjami producenta (R-Biopharm, Darmstadt, Niemcy). Do analizy użyto testu immunoenzymatycznego typu kanapkowego Ridascreen Gliadin (ELISA), ostatnio zatwierdzonego przez Grupę Roboczą ds. Analizy i toksyczności prolaminy. Ten test ELISA wykorzystuje R5, przeciwciało monoklonalne, które jest równie wrażliwe na prolaminy pszenicy. jęczmienia i żyta i to jest niewrażliwe na prolaminy kukurydzy, ryżu i owsa. Kontrola wewnętrzna dla tego testu obejmuje sześć znanych standardów stężenia gliadyn. Granica wykrywania glutenu wynosi 3 ppm. W tej ocenie próbki owsa uznano za bezglutenowe, jeśli zawierały 20 ppm lub mniej glutenu, zgodnie z obowiązującą normą Codex dla żywności naturalnie bezglutenowej.5.
Tabela 1. Tabela 1. Zawartość glutenu w komercyjnych produktach owsianych. Wyniki analizy przedstawiono w Tabeli 1. Na podstawie średniego poziomu glutenu w dwóch ekstrakcjach 3 z 12 próbek owsa zawierały poziomy glutenu mniejsze niż 20 ppm. Pozostałe dziewięć próbek miało poziomy glutenu w zakresie od 23 do 1807 ppm. Wszystkie trzy gatunki owsa miały poziomy glutenu powyżej 20 ppm w co najmniej dwóch z czterech badanych próbek. Zakresy według marki były następujące: McCann s, poniżej granicy wykrywalności do 725 ppm; Wybór kraju, poniżej granicy wykrywalności do 210 ppm; i Quaker, od 338 do 1807 ppm.
Zanieczyszczenie owsa handlowego w Stanach Zjednoczonych pszenicą, jęczmieniem i żytem jest uzasadnionym problemem dla osób z celiakią. Żadna z trzech marek owsa objętych tą oceną nie może być uznana za bezglutenową.
Tricia Thompson, MS, RD
348 Summer St., Manchester, MA 01944
5 Referencje1. Janatuinen EK, Pikkarainen PH, Kemppainen TA, i in. Porównanie diety z owsem i bez owsa u dorosłych z celiakią. N Engl J Med 1995; 333: 1033-1037
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2 Thompson T. Oats i dieta bezglutenowa. J Am Diet Assoc 2003; 103: 376-379
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Immer U, Vela C, Méndez E, Janssen F. PWG wspólne badanie glutenu w żywności bezglutenowej poprzez Cocktail ELISA. W: Stern M, wyd. Materiały z 17. posiedzenia grupy roboczej ds. Analizy i toksyczności prolaminy, 3-6 października 2002 r., Londyn, Anglia. Zwickau, Niemcy: Verlag Wissenschaftliche Scripten, 2003: 23-33.
Google Scholar
4. Valdes I, Garcia E, Llorente M, Mendez E. Innowacyjne podejście do oznaczania glutenu o niskim poziomie w żywności za pomocą nowego testu immunoenzymatycznego związanego z enzymem kanapkowym. Eur J Gastroenterol Hepatol 2003; 15: 465-474 [Erratum, Eur J Gastroenterol Hepatol 2003; 15: 839].
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Wspólny program FAO / WHO Food Standards, Komisja Kodeksu Żywności i Żywności do Specjalnych Zastosowań Żywieniowych. Szkic poprawionego standardu dla żywności bezglutenowej. CX / NFSDU 98/4. Lipiec 1998: 1-4. (Dostęp do 19 października 2004 r., Http://intl-spectrum.diabetesjournals.org/cgi/content/full/15/3/197.)
Google Scholar
(72)
[więcej w: fitosterole, sita nowy sącz, piotr jacoń ]
[podobne: guzki schmorla, sita nowy sącz, piotr jacoń ]